Spelregels

2 tegen 2

We beginnen bij de basis: padel speel je meestal als dubbelspel (2 tegen 2) met een padelbal en een padelracket. De padelbaan is een kooi (10 bij 20 meter), omringd door glas en hekwerk.

Padel regels

Padel spelregels lijken op die van tennis:

  • de bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen
  • de bal mag slechts éénmaal stuiteren op de grond. Stuitert de bal 2 keer op jouw helft? Dan is het punt voor de tegenstander
  • de bal moet eerst aan de overkant de grond raken, voordat deze het glas of het hekwerk raakt
  • om een bal terug te spelen mag je tevens het glas aan je eigen kant gebruiken
  • zelf mag je het net niet aanraken

De opslag

Padel begint met de service. De serveerder moet de bal eerst op de grond laten stuiteren voor de servicelijn alvorens hij de bal onderhands naar de overkant slaat. De bal moet diagonaal naar de overkant van het net gespeeld worden binnen het servicevak. Pas na de stuit mag de tegenstander de bal terugslaan. Bij de service mag de bal niet tegen het hek, maar wel tegen het glas aan stuiteren. Sla je de bal tegen het net, buiten het service vak of tegen het hek dan mag je de service 1x over doen.

Puntentelling padel

De puntentelling van padel werkt hetzelfde als bij tennis: game, set en match (0-15-30-40-game). Je speelt om 2 gewonnen sets. Om één set te winnen, moet je 6 games winnen met 2 games verschil.